• Hrvatski

KLIMATIZACIJA > SUSTAVI KLIMATIZACIJE

Podijela sustava klimatizacije

Zračnim sustavom provodi se klimatizacija prostora promjenom stanja ili količine zraka koji se ubacuje u prostor. Jednokanalni niskotlačni zračni sustav sa stalnim protokom zraka primjenjuje se npr. za športske dvorane i kinodvorane, prodavaonice i sl. Zrak se ubacuje u prostoriju nakon pripreme u sr. klimatizacijskoj komori, gdje se filtrira, grije ili hladi te po potrebi ovlažuje. Kada se klimatizira više prostorija, primjenjuje se jednokanalni sustav s promjenljivim protokom zraka ili dvokanalni sustav. Dvokanalni sustav sa stalnim ili promjenljivim protokom zraka ima dva paralelna kanala kojima se zrak vodi do kutije za miješanje ugrađene u svakoj prostoriji: jedan je zračni kanal s hladnim, a drugi s toplim zrakom, pa se kontroliranim miješanjem hladne i tople struje postiže željena temperatura zraka što se ubacuje u prostoriju.

Zračno-vodeni sustav za razliku od vodenoga, rješava i ventilaciju prostora. Takav je ventilokonvektorski sustav s dodatnom središnjom pripremom zraka, gdje sr. klimatizacijska komora uzima vanjski svježi zrak, koji se filtrira, po potrebi grije ili hladi, ovlažuje ili odvlažuje te s pomoću ventilatora potiskuje kanalima do ventilokonvektora, gdje se dogrijava i ubacuje u prostorije. Indukcijska klimatizacija također je zračno-vodeni sustav. Zrak se priprema u sr. klimatizacijskoj komori i razvodi visokotlačnim zračnim kanalima kao primarni zrak do indukcijskih uređaja u pojedinim prostorijama. U tim uređajima primarni zrak struji kroz sapnice povlačeći sekundarni (inducirani) zrak iz prostorije preko izmjenjivača topline, miješa se s njim te struji u prostoriju.

Ventilokonvektori se sastoje od izmjenjivača topline, ventilatora i filtra ugrađenih u jedno kućište. Izmjenjivač je pri tome izveden kao cijevni s lamelama i unutar njega struji prijenosnik energije - voda. Ventilatorom se ostvaruje prisilno strujanje zraka iz prostorije preko izmjenjivačkih ploha, čime se zrak hladi ill grije, ovisno o tome struji li kroz izmjenjivač hladna ili topla voda.

Monoblok dizalica topline sadrže sve komponente sustava u vanjskoj jedinici zbog čega je iznimno zanimljiva za objekte sa skučenim unutarnjim prostorom. Izgledom i veličinom podsjeća na vanjsku jedinicu standardnog klima uređaja, no ovaj uređaj u vanjskoj jedinici skriva sve komponentne koje su potrebne za pogon grijanja vašeg objekta, te uz ugradnju spremnika potrošne vode, moguće je i zagrijavanje PTV-a na temperaturu do 55°C.

Uređaji ove serije dostupni su u izvedbama jačine 8.00 / 10.00 kW čime zadovoljavaju potrebe objekata površine između 40 i 250 m2.

Pošalji upit